2024.10.10

Női Vezető díjat kapot Körmendi Anikó

A képen balról jobbra Márta Irén, igazgató, BCSDH, Körmendi Anikó, az Arriva Hungary vezérigazgatója, Simon-Szabó Judit, igazgató, Progress Étteremhálózat Kft. és ifj. Chikán Attila, elnök, BCSDH. (Fotó: BCSDH)

 

Körmendi Anikó, az Arriva Hungary vezérigazgatója nyerte el a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (Business Council for Sustainable Development in Hungary, BCSDH) szervezet „Vezető Nő” díját. A díj célja az, hogy a vállalatok olyan kiemelkedő női vezetőit ismerje el, akik a fenntarthatóságért, a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) valamelyikének megvalósításáért tesznek. A díjat 2024. október 10-én, a budapesti Öbölházban vehette át.

 

Az Arriva legfontosabb célkitűzései közé tartozik, hogy minden vállalatában megfeleljen a diverzitás elvének, valamint járműparkjának és telephelyeinek kialakításakor a fenntartható közösségi közlekedés megvalósítását érje el.

 

Körmendi Anikó, a közösségi közlekedési szektorban, egy jellemzően férfiak által uralt környezetben dolgozik vezetőként, és már a kezdetektől elkötelezetten támogatja a fenntarthatóságot. Kulcsfontosságú szerepet tölt be a nemzetközi Arriva Group Fenntarthatósági Tanácsában, ahol aktívan hozzájárul a zöld közlekedési megoldások bevezetéséhez. A vezérigazgató korábban a Global Arriva Inclusion Network (GAIN) for Women kezdeményezésben is részt vett, amely a női munkavállalók fejlődését és előrejutását támogatta. Az Arriva Group tehetség- és képzésfejlesztési csoportjának tagjaként kiemelt figyelmet fordít a munkavállalók szakmai fejlődésére. Komoly hangsúlyt fektet a női munkavállalók fejlesztésére is: létrehozta a Női Kört, ahol kolléganőivel rendszeresen egyeztetnek és vesznek részt közös programokon, így erősítve a közösségi érzést, a támogatást és az elköteleződést. 

 

Körmendi Anikó vezérigazgatóként olyan stratégiát alakított ki, aminek eredményeként az Arriva a fenntartható közösségi közlekedés legmeghatározóbb szolgáltatójává válhat, miközben támogatja azt a célt is, hogy a közösségi közlekedés a legjobb választás. 

 

Vezetőként jótékony hatást gyakorol a közlekedésszervező partnerre, a hatóságokra, különböző szabályozókra, beszállítókra, ügyfelekre és az utasokra is. Női felső vezetőként tevékenysége kiterjed arra is, hogy küzd a fenntarthatósági innovatív megoldások bevezetéséért és azok megismertetéséért az érdekeltek szélesebb körében is. Körmendi Anikó elkötelezett abban, hogy az utasok számára karbonsemleges járművekkel tudja biztosítani cége a fenntartható jövőt. Ez óriási hatást gyakorol a közösségre, ezért elengedhetetlen az érintettek edukálása is, többek között új technológiájú járművek tesztelésével, jó gyakorlatok megosztásával, telephely látogatásokkal, tanulmányutakkal. A vezérigazgató ezt a hatalmas projektet stratégiai vezetőként irányítja és komplex munkájának eredménye, hogy az ArrivaBus szeptember végén elnyerte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kiírt, elektromos autóbuszos közösségi közlekedési szolgáltatás nyújtására vonatkozó tendereket. A tenderek értelmében a vállalat 2026 év elejétől több ütemben összesen 82 darab tisztán elektromos, vadonatúj szóló és csuklós autóbusszal fejleszti Budapest közösségi közlekedését. Az Arriva profitorientált versenypiaci szereplő, és Körmendi Anikó fenntarthatóság iránti elkötelezettsége bizonyítja, hogy lehetséges üzleti oldalról is bevezetni ilyen alapvető változásokat, mint a fenntartható közlekedés.

 

Körmendi Anikó kiterjedt szakmai tapasztalatot nem csak a magyar, hanem a szlovák Arriva kötelékében eltöltött évek során is szerzett. Női vezetőként kiemelten fontosnak tartja nem csak a női menedzserek, hanem a női járművezetők számának növelését. Stratégiai vezetőként előmozdítja és teret biztosít az innovációnak és eléri, hogy a legjobb tehetségek csatlakozzanak ahhoz az úthoz, ami a fenntartható közösségi közlekedéshez való eljutást célozza. Teljes mellszélességgel támogatja a zöld közlekedési megoldásokat, amelyek csökkentik a városi környezetszennyezést és javítják a városlakók életminőségét.

 

Szigorúan vett napi feladatai mellett felkarolja az Arriva értékalapú önszerveződő munkavállalói csoportjait, és akár fővédnökként, akár résztvevőként rendszeres szereplője a vállalati rendezvényeknek, nagyköveti programoknak, jólléti kezdeményezéseknek: részt vesz például az Ultrabalaton futórversenyen, ahol nemzetközi (szlovák-cseh-magyar) csapatot szervez.

 

Körmendi Anikó több Arriva Group által létrehozott testületben is vezető szerepet tölt be. Ilyen például a Sustainable Committee-ben vagy ilyen volt a GAIN vezetőségében végzett munkája, amelyek során a napi feladatai mellett hosszú távú, régiós vagy európai szintű stratégia alkotásban, illetve ezek megvalósításában és vezetői multiplikálásában is részt tudott vállalni.

 

Körmendi Anikó a díjazottak és díjátadók társaságában 2024. október 10-én, az Öbölházban megrendezett díjátadó ünnepségen.